Inainte de toate, ce sunt varicele?
Pentru a simplifica totul, varicele sunt vase de sange marite. Desi de obicei se gasesc in picioare, varicele pot aparea pe vulva si pe rect. Daca apar pe rect, ele se numesc hemoroizi si pot fi destul de incomode. In cazul multor oameni, varicele sunt doar o pata albastruie care apare pe picior.
Varicele sunt o afectiune comuna in partea de vest a lumii, cu aproximativ 60% dintre americani afectati de varice intr-un anumit stadiu al vietii lor. Femeile tind sa faca varice mai des decat babatii. Uneori aceasta afectiune apare doar in timpul sarcinii si dispare la cateva saptamani sau luni dupa nastere. Exista dovezi ca aceasta boala este mostenita in familie.
Unii factori majori contribuie la aparitia si dezvoltarea varicelor, iar printre acei factori se numara obezitatea, probleme hormonale – mai ales in menopauza, perioade prelungite de stat in picioare sau jos, ereditatea si probleme vasculare in trecut, cum ar fi tromboflebita.
In majoritatea cazurilor nu este nevoie de un tratament medical, mi ales daca s-au luat masuri de prevenire,iar problema s-a ingrijit corespunzator astfel incat sa nu se agraveze. Cu toate acestea, pot aparea probleme, cum ar fi cheagurile de sange in venele din profunzime sau dezvoltarea ulcerelor pe picior, cazuri in care este necesara interventia medicala. Daca sunteti ingrijorat de aspectul venelor sau de faptul ca devin dureroase si extrem de incomode, daca prezentati semne ale dezvoltarii unui ulcer, mergeti imediat la doctor.
Cine prezinta un risc mai ridicat
Femeile insarcinate
Oamenii care au o predispozitie genetica pentru varice.
Oameni in varsta
Persoanele care stau in picioare perioade lungi de timp
De ce apar varicele in timpul sarcinii?
Femeile insarcinate trebuie sa sustina o gramada de greutate in plus, iar pe masura ce sarcina avanseaza puteti observa inrautatirea varicelor. Hormonii de sarcina pot cauza relaxarea peretilor venei.
Cum puteti preveni varicele?
1. Incercati sa purtati ciorapi elastici de sustinere.
2. Evitati imbracamintea stramta care strange talia, picioarele si zona genitala. Ea agraveaza varicele.
3. Incercati sa nu va incrucisati picioarele cand stati jos deoarece restrictioneaza fluxul de sange. Daca puteti, tineti-le ridicate.
4. Incercati sa nu stati in picioare perioade lungi de timp. Stati pe o parte si ridicati-va picioarele cat de mult puteti.
5. Purtati pantofi josi pentru a nu face varice.
6. Limitati-va la exercitii fizice de impact minor, cum ar fi mersul pe bicicleta sau pe jos deoarece exercitiile fizice cu impact ridicat pot cauza traume la nivelul venelor si implicit varice.
7. Consumati alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele proaspete, legume si cereale integrale. Aceste alimente vor preveni constipatia, care este o cauza a aparitiei varicelor.
Dupa sarcina, inflamatiile din vene ar trebui sa se reduca, la fel si varicele, dar pentru unele persoanele nu vor disparea complet. Daca observati ca varicele sunt in continuare o problema pentru dumneavoastra, exista numeroase optiuni de tratament disponibile.